Tietoa elokuvanäytösten saavutettavuudesta

Moniin kotimaisiin elokuviin on tarjolla kuuroille, kuulovammaisille ja näkövammaisille tarkoitettuja lisäpalveluita. Näitä palveluita hyödyntämällä elokuvasta pääsevät nauttimaan kaikki kotimaisen elokuvan yleisöt.

Elokuvasäätiön tukipäätössivulta näet listan elokuvista, joiden kuvailevaan tekstitykseen ja kuvailutulkkaukseen on myönnetty tukea:

Selaa tukipäätöksiä

Kuvaileva tekstitys kuuroille ja kuulovammaisille

Kuvaileva tekstitys auttaa viittomakielistä kuuroa tai kuulovammaista katsojaa nauttimaan elokuvanäytöksestä. Tekstitys sisältää kaikki elokuvan vuorosanat sekä kuvailua elokuvan äänimaailmasta.

Tekstitys teetetään nykyään lähes kaikkiin kotimaisiin elokuviin Suomen elokuvasäätiön tuella. Tekstitetyt näytökset on merkitty erikseen elokuvateatterien ohjelmistotietoihin. Ole yhteydessä teatterin henkilökuntaan, jos et löydä tietoa tekstityksistä.

Palautetta tekstityksen laadusta ja siitä, miten helppoa on löytää tekstitetyt näytökset verkkosivuilta, toivomme toimitettavan Kuuloliitolle ja Kuurojen Liitolle tällä lomakkeella:

Tekstityspalaute

Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus auttaa näkövammaista asiakasta nauttimaan elokuvasta. Kuvailutulkkauksella tarkoitetaan äänitettä, jossa kuvailutulkki sanallistaa valkokankaan tapahtumat, henkilöt ja näkymät.

Kuullaksesi äänitteen tarvitset omaan puhelimeesi tai muuhun älylaitteeseen MovieReading-sovelluksen, johon ladataan kyseisen elokuvan äänite ennen elokuvan alkua. Näytöksessä tulkkaus käynnistyy automaattisesti ja on kuunneltavissa kuulokkeilla.

Kuvailutulkkaus teetetään nykyään lähes kaikkiin kotimaisiin elokuviin Suomen elokuvasäätiön tuella. Lisätietoa näytöksistä, joihin kuvailutulkkaus on saatavilla, saat elokuvateatterien henkilökunnalta.

Palautetta kuvailutulkkauksen laadusta toivomme toimitettavan Näkövammaisten Kulttuuripalvelulle. Linkki palautelomakkeeseen löytyy tältä sivustolta:

Näkövammaisten kulttuuripalvelu

Esteettömyys

Esteettömyys tarkoittaa katsojalle esteetöntä liikkumista elokuvateatterissa, mutta myös koko elokuvakäynnin kaaren tarkastelua kodista teatteriin ja takaisin. Tähän kuuluvat liikenteen/julkisen liikenteen ohella teatterin pyörätuolihissit tai henkilönostimet, katsomoiden pyörätuolipaikat ja esteetön wc, induktiosilmukka teatterisalissa ja palvelupisteessä sekä poistumistiet. Keskeistä esteettömyyden toteutumisessa ovat myös teatterin henkilökunnan valmiudet avustaa ja neuvoa vammaisia asiakkaita elokuvakäynnin eri vaiheissa. Erikseen on mainittava elokuvateatterin poistumisosoite.

Esteettömyysratkaisuista ja henkilöstön koulutuksesta vastaa elokuvateatterin omistajataho. 

Teattereille lisätietoa esteettömyydestä ja muusta saavutettavuudesta:

Saavutettavuusohje elokuvateattereille (pdf)