Tampereen elokuvajuhlien kilpailuelokuvat ja jo varmistuneet vieraat 2012

Kotimainen kilpailu 2012

Kotimaiseen kilpailuun lähetettiin 349 elokuvaa, joista korkeintaan 30-minuuttisia oli 301. Kilpailuteokset on jaettu yhteensä 11 näytökseen, joista yli 30-minuuttiset esitetään seitsemässä ja alle 30-minuuttiset neljässä näytöksessä.

Yli 30-minuuttisten kilpasarjaan valittiin kahdeksan elokuvaa, jotka kaikki ovat dokumentteja. Teoksiin mahtuu historiaa, kulutuskritiikkiä ja yhteiskunnallisia ilmiöitä, mutta myös henkilökohtaisia ja kohteitaan lämmöllä tarkastelevia kertomuksia.

Kansalliseen traumaan pureutuva, Ville Suhosen ohjaama Jäämarssi – Suomen matkaopas 1941-42 (2011) kertoo jatkosodanaikaisista vankileireistä ja valtaeliitin päämääristä. Jouko Aaltosen Taistelu Turusta (2011) pohtii myös vallankäyttöä, mutta peilaa sitä kaupunkikuvan muutokseen:

millaisin ehdoin kaupunki muuttuu, kenelle rakennettu ympäristö kuuluu ja kuka siitä päättää?

Dokumenttien matkassa kuljetaan myös kaukaisempiin maailmankolkkiin. Katja Gauriloffin huomiota herättänyt Säilöttyjä unelmia (2011) kierrättää katsojan säilykepurkin mukana maanosasta toiseen. Sydämeni taakka (2011) on Iris Olssonin ja Yves Niyongabon kokoelma ruandalaisia selviytymistarinoita 16 vuotta kansanmurhan jälkeen. Hanna Maylettin Kerjäläiselokuva (2011) pohtii romanikerjäläisten herättämiä tuntemuksia alaikäisen, vastikään äidiksi tulleen Mihaelan tarinan kautta.

Näytösten väkevät henkilökuvat kertovat kumpainenkin muusikoista, mutta päähenkilöiden taustat eivät voisi olla erilaisempia: Kimmo Koskelan Soundbreaker (2011) on visuaalisesti näyttävä tutkielma harmonikkataiteilija Kimmo Pohjolan luomisvimmasta. Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin Kovasikajutun (2012) päätähtinä puolestaan rokkaavat Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen jäsenet.

Alle 30-minuuttisten sarjassa kamppailee 28 elokuvaa. Fiktioita näytöksissä nähdään yhdeksän, animaatioita ja dokumentteja kahdeksan ja kokeelliseksi luokiteltavia kolme. Etenkin Turun taideakatemia on kilpailussa hyvin edustettuna yhteensä kuudella lyhytelokuvalla.

Sarjassa vilahtelevat tutut tekijät. Animaatio-ohjaajista mainittakoon Tatu Pohjavirta ja Mark Ståhle Eläimiä eläimille (2011) -rakkaustarinallaan. Kokeellisten sarjassa kilpailevat muun muassa PV Lehtinen voimistelututkielmalla Krump (2011) sekä muusikkona ja kuvataiteilijanakin kunnostautunut Anssi Kasitonni Planet of Sexes (2012) -avaruusseikkailullaan. Fiktioissa näyttäytyy ensisijaisesti pitkistä elokuvistaan tunnettu Aleksi Salmenperä, jonka ohjaus Poliisi selvittää

(2012) on komedia poliiseista purossa.

Lyhyet dokumentit tuovat esille etenkin nuorten ohjaajien näkemyksiä:

kotimaisilla elokuvafestivaaleilla huomiota herättänyt Paula Korvan Hypermarket Nation (2011) pohtii suurten kauppakompleksien vaikutusta kaupunkirakenteeseen, kun taas Tuukka Haralan ohjaus Organ (2011) tarkastelee ikääntyneen konemusiikkiyhtyeen uutta alkua.

Kansainvälinen kilpailu 2012

Kansainväliseen lyhytelokuvakilpailuun pyrki noin 4400 elokuvaa, joista kilpailemaan valittiin kaikkiaan 65 teosta 41 maasta. Leijonanosa eli kokonaista 30 elokuvaa on fiktioita. Animaatioita nähdään 15, dokumentteja 14 ja kokeellisia kuusi. Kilpailuelokuvat esitetään yhteensä 11:ssä teemoitellussa näytöksessä.

Peräti viisi kansainvälisen kilpailun elokuvaa – kolme dokumenttia ja kaksi animaatiota – on Puolasta. Kilpailussa on edustettuna myös eksoottisempia elokuvamaita, kuten Albania, Kolumbia ja Kamerun.

Kansainvälisessä kilpailussa riittää konkareita. Kankaalla nähdään muun muassa Johannes Nyholmin aurinkomatkahupailu Las Palmas (2011), Alexei Dmitrievin tulkinnanvaraisuutta tarkasteleva Hermeneutics (2012) sekä

Vieritä ylös