Ansvarsfullhet inom filmbranschen
På den här sidan har vi samlat uppgifter om filmstiftelsens arbete för en mångfaldig och ansvarsfull filmkultur. Dessutom erbjuder vi material som hjälper oss att tillsammans främja tillgänglighet, jämlikhet, trygghet och det ekologiska inom filmbranschen.
Filmstiftelsen vill stödja mångfaldig och tillgänglig film, samt rättvis och jämlik verksamhetskultur inom filmbranschen. En ekologisk och socialt hållbar filmbransch är livskraftig även i framtiden. Målet är en förnybar intressant filmkultur, som tilltalar en bred publik.
Tillgänglig filmkultur
Tillgänglighet i filmbranschen betyder i all enkelhet att olika människogrupper, oberoende av bakgrund, kan delta i att göra film och njuta av filmkultur.
Av de filmer som får filmstiftelsens marknadsförings- och distributionsstöd förutsätts att syntolkning och textning för hörselskadade erbjuds. Filmstiftelsen beviljar också stöd för syntolkning och för att skapa textning.
Med hjälp av appen MovieReading kan man i sin mobiltelefon ladda ner och lyssna på syntolkade filmer för synskadade. Även Yle Arenan erbjuder syntolkade filmer.
Man kan ansöka om filmstiftelsens stöd för anskaffning av utrustning och renovering för att förbättra tillgängligheten i biografer.
I början av år 2021 publicerades en tillgänglighetsguide för biografer. Olika organisationer har tillsammans framställt guiden.
På webbplatsen Kultur för alla webbplats finns det information och verktyg för att främja tillgängligheten i kulturtjänster.
Jämlikhet och jämställdhet
Enligt Finlands filmstiftelses strategi vill vi främja jämlikhet och likabehandling inom filmbranschen.
Vi samlar statistiska uppgifter om mångfalden i filmmakargrupper i produktionsrapporter, som (från och med år 2020) görs om alla filmer och serier som fått produktionsstöd av filmstiftelsen. I produktionsrapporterna framgår också uppgifter om mångfalden hos de personer som figurerar i filmerna och serierna. Man kan bekanta sig med rapporteringsblanketten på Blanketter-sidan.
Vi ger ut statistik om bland annat jämställdhet i olika filmmakargrupper i statistikpublikationen Elokuvavuosi, som utkommer varje år.
WIFT Finland bygger ett jämställdhetsverktyg för den finländska filmbranschen, för vilket den har fått stöd för främjande av annan filmkultur. Verktyget publiceras 2024.
Vi stöder utbildningsprojektet Academy of Moving People and Images. Utbildningsprojektet hjälper människor att komma in i den finländska filmbranschen, och riktar sig till dem som har flyttat till Finland från utlandet, och till etniska grupper som är underrepresenterade inom den finländska filmbranschen.
Arbetarskydd
Vi fordrar att de filmer som fått produktionsstöd av filmstiftelsen följer Finlands arbetarskyddslagstiftning. En förutsättning för produktionsstödet är att stödmottagaren garanterar att anställda och förmän inom produktionen har fått tydliga anvisningar om hur de ska hantera eventuella trakasserier eller osakligt beteende. En redogörelse för hur dessa anvisningar delgivits de anställda och förmännen fodras också.
Bekanta dig också med Arbetarskyddscentralens webbplats:
Samarbetsföreningen för de riksomfattande konstnärsorganisationerna, Forum Artis, publicerade etiska riktlinjer för konst- och kultursektorn i mars 2023. Undervisnings- och kulturministeriet hade gett Forum Artis i uppdrag att utarbeta riktlinjerna. Finlands filmstiftelse intervjuades i processen.
Förebyggande av osakligt bemötande, trakasserier och sexuella trakasserier
År 2018, publicerade filmstiftelsen i samarbete med flera andra organisationer anvisningar för hur man kan förebygga sexuella trakasserier inom branschen. Audiovisual Producers Finland – APFI ry uppdaterade anvisningarna 2024. De finns tillgängliga gratis på finska, svenska och engelska.
Anvisningar för förebyggande av osakligt bemötande, trakasserier och sexuella trakasserier inom film- och TV-branschen (pdf)
Opas epäasiallisen käytöksen, häirinnän ja seksuaalisen häirinnän ehkäisyyn elokuva- ja tv-alalla (pdf)
Guide for preventing inappropriate treatment, harassment and sexual harassment in the film and TV industry (pdf)
Att filma intima scener
Vi har under hösten 2020 publicerat skådespelaren Saara Kotkaniemis anvisningar för hur man spelar in intima scener i filmer. Anvisningarna innehåller praktiska rekommendationer och råd till skådespelare, regissörer, producenter och andra i arbetsgruppen. De bygger på en utredning (pdf, på finska) som Kotkaniemi gjorde genom att intervjua 40 skådespelare och 20 regissörer.
En guide för hur man arbetar med intimitetskoordinatorer kompletterar riktlinjerna. Intimitetskoordinator Pia Rickman har utarbetat guiden och den är utgiven sommaren 2021.
Ekologisk hållbarhet
Vi har förbundit oss till principerna för hållbar utveckling i vår verksamhet. Filmstiftelsen använder sedan 2021 miljöhanteringssystemet Ekokompassen.
Vi deltar i Nordic Sustainability -arbetsgruppen för de nordiska filminstituten (The Five Nordics), som följer och utvecklar miljöarbetet i den nordiska och internationella filmindustrin. 2024 beslutade arbetsgruppen att påbörja utvecklingen av en gemensam nordisk miljöstandard (Nordic Ecological Standard NES) för audiovisuella produktioner.
I augusti 2020 gjorde vi vår första miljöundersökning riktad till produktionsbolag. Meningen är att utveckla ett mätinstrumet som följer miljömedvetenhet och -åtgärder i branschen. En uppföljningsstudie genomfördes och publicerades 2024.
Miljövänlig audiovisuell produktion
Filmstiftelsen deltar i ett forum för filmbranschen sammankallat av Audiovisual Producers Finland APFI. Forumet kallas ”Gröna runda bordet” (fritt översatt till svenska). Kring det runda bordet sitter olika berörda parter och förhandlar om den audiovisuella branschens gemensamma riktlinjer, som främjar miljövänlig produktion. Syftet är att skapa ett instrument för att mäta produktioners miljöpåverkan.
Som ett resultat av rundabordsarbetet inledde producentföreningen APFI projektet ”Strategi för hållbar utveckling och miljöprogram för av-branschen i Finland”. Föreningen fick filmstiftelsens stöd för främjande av annan filmkultur våren 2021. Genom projektet, 2022, lanserades albert miljösystem för industrin.
Filmstiftelsen fortsätter att samarbeta med APFI och andra AV-branschens intressenter i utvecklingen av en mer miljömässigt hållbar produktionskultur.
År 2019 gav AVEK, APFI och Aalto-universitetet ut en praktisk guidebok som handlar om att minska miljöavtrycket i av-produktioner (på finska och engelska). Guiden kallas Ekosetti.
Lapin elokuvakomissio har gjort en egen guide för filmningar i Lappland.
Miljömedvetenhet på biografer
Snart kommer en ekologisk guide för biografer att publiceras av Creative Export Innovations. Guiden görs med hjälp av filmstiftelsens stöd för främjande av annan filmkultur. Vi är medlemmar i de nordiska filminstitutens Nordic Sustainability Working Group.
Tipsa om intressanta ekologiska projekt
Känner du till något projekt, seminarium eller någon publikation som har att göra med miljöavtrycket i filmbranschen? Via våra kanaler delar vi gärna information om hur man kan minska miljöpåverkan i branschen. Tips kan skickas till marjo.pipinen@ses.fi.