PETER VON BAGHIN ELOKUVATUOTANTO LAAJASTI ESILLÄ ROTTERDAMIN KANSAINVÄLISILLÄ ELOKUVAFESTIVAALEILLA

Rotterdamin kansainvälinen elokuvafestivaali esittää 25.1-5.2.2012 sarjan The Finland Inside, joka on Peter von Baghin tuotannolle omistettu 16 elokuvan retrospektiivi. Festivaalilla nähdään ensimmäistä kertaa näin kattava suomalaisen elokuvan sarja. Samalla se on laajin suomalaista, pitkälti television ehdoilla syntynyttä tuotantoa esittelevä kokonaisuus.

Suuri osa sarjan elokuvista nähdään ensi kertaa Suomen ulkopuolella. Kansainvälinen kiinnostus Peter von Baghin elokuvia kohtaan alkoi viritä, kun yhdysvaltalainen kriitikko Jonathan Rosenbaum oli valinnut Helsinki, ikuisesti –elokuvan 2000-luvun kymmenen parhaan elokuvan listalle.

Sarjassa on kiinnitetty huomiota Suomen historian avainvuosiin 1939, 1944 ja 1952 sekä ikonisiin hahmoihin kuten Paavo Nurmi, Mika Waltari tai Olavi Virta. Elokuvat käsittelevät myös kompleksisempia henkilöitä kuten Mikko Niskanen ja Otto Wille Kuusinen.

Sarjan vanhin elokuva on ohjaajan ainoa fiktioelokuva Kreivi (1971) ja tuorein essee-elokuvan saavutuksena esitelty Lastuja (2011). Peter von Baghin ohjaama Mikko Niskasta käsittelevä kolmiosainen dokumentti pohjustaa sarjan kohokohtaa. Se on Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972). Täyspitkä, 5 tuntia 16 minuuttia kestävä versio nähdään nyt ensi kertaa ulkomailla. Järjestäjien mukaan kysymyksessä on ‘teos jossa on Zolan romaanien väkivaltaa ja suuruutta’.

Peter von Baghin elokuvasarjan toteuttamisesta ovat vastanneet Nosferatu Oy, Illume Oy ja Bufo Oy yhteistyössä Yleisradion, Kansallisen audiovisuaalinen arkiston ja Suomen elokuvasäätiön kanssa.

Festivaalin muussa ohjelmistossa nähdään Jani Ruscican Scene Shifts, in Six Movements, joka kilpailee lyhytelokuvasarjassa Tiger-palkinnosta. Lisäksi kuvataiteilija Pilvi Takalan videoteos Among Others on osa festivaalin Signals: For Real -ohjelmistoa.

Lisätietoja:
IFFR to honor Finnish film maker, film historian and festival director Peter von Bagh

Vieritä ylös