KULTTUURIMINISTERI PAAVO ARHINMÄKI AVASI KOTIMAISEN ELOKUVAVUODEN 2012

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki avasi elokuvavuoden 2012 Suomen elokuvasäätiössä pidetyssä tilaisuudessa tänään iltapäivällä. Perinteisiin elokuvavuoden avajaisiin oli kokoontunut noin 300 elokuva-alan kutsuvierasta. Avajaispuheessaan ministeri nosti esille mm. hyvitysmaksukertymän kasvattamisen sekä Yleisradion roolin kotimaisen elokuvatuotannon rahoittajana. Arhinmäki onnitteli elokuva-alaa kotimaisen elokuvan yleisösuosiosta, mutta varoitteli taloustilanteen tuovan myös elokuvarahoitukseen säästöjä ensi vuodesta alkaen.

Ministerin puhe on luettavissa kokonaisuudessaan ministeriön www-sivuilta: http://www.minedu.fi/OPM/Puheet/Kulttuuriministerin_puheet

Avajaistilaisuus alkoi koosteella vuoden aikana nähtävien kotimaisten ensi-iltaelokuvien trailereilla, jonka jälkeen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn toivotti vieraat tervetulleiksi. Puheessaan Krohn kiitti pääministeri Jyrki Kataisen hallitusta vahvasta aloituksesta audiovisuaalisen politiikan alalla ja erityisesti asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurua Yleisradion rahoitusmalliratkaisusta. ”Koska Ylen elokuvaostot ovat puolittuneet, Elokuvasäätiö toivoo, että viimein tehdyn rahoitusratkaisun ohella Yleisradiolakiin saataisiin kirjattua Ylen velvollisuus merkittävässä määrin ostaa ja esittää kotimaista elokuvaa ja laadukasta tv-draamaa” Krohn esittää.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä Krohn halusi kiittää erityisesti lastenelokuvan huomioimisesta tiukassa taloudellisessa tilanteessa ja otti esiin myös hyvitysmaksu-uudistuksen: ”Elokuva-alaa tahtoo omalta osaltaan laadukkailla elokuvilla vakuuttaa kansalaiset siitä, että hyvitysmaksu – oli se sitten sidottu laitteeseen tai laajakaistan laajuuteen – on oikeudenmukainen tapa korvata taiteilijoille kuluttajan kattava oikeus sisältöjen yksityiseen kopiointiin.” Krohn totesi. Lopuksi Irina Krohn onnitteli elokuva-alaa hienosti alkaneesta elokuvavuodesta: ”Tänään perjantaina saamme elokuvateattereihin vasta vuoden kolmannen kotimaisen ensi-iltaelokuvan ja katsojia on jo kertynyt lähes 200 000.”

Perinteisen elokuva-alan puheenvuoron piti tänä vuonna kuvaaja Rauno Ronkainen. Ronkainen nosti puheessaan esille mm. elokuva-alan ammattilaisten työssä jaksamisen: ”Kiristyvät tuotantoaikataulut sekä karsiminen kuvauspäivistä ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta ovat aiheuttaneet sen, että tekijöiden taitteelliset ambitiot ja raaka todellisuus ovat yhä useammin jyrkässä ristiriidassa keskenään. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa siihen, etteivät alalla työskentelevät ammattilaiset näe enää realistisia mahdollisuuksia uransa jatkamiseksi, vaan vaivihkaa vetäytyvät kuka minnekin. Ilman, että kertynyt pitkä kokemus hyödyttäisi sekä tekijää itseään että elokuva-alaa yleisesti”.

Vieritä ylös