Uhrauksia vapaudelle

Uhrauksia vapaudelle

Kategoria:
Pitkät fiktiot
Info:
Kansainvälinen yhteistuotanto: MK, HR, FI
Käsikirjoittaja:
Dusan Jovanovic, Rade Serbedzija
Ohjaaja:
Rade Serbedzija, Danilo Serbedzija
Tuottaja:
Arto Halonen
Ensi-ilta
07.10.2016
Näyttelijät:

David Todosovski, Rade Serbedzija, Mikko Nousiainen, Jari Virman, Lucija Serbedzija, Antti Luusuaniemi

SES-tuki:
€150000
Budjetti:
€2110000
Esittely:
Eletään vuotta 1941. Saksa ja Bulgarian liittolaiset miehittävät Skopjen kaupungin. Juutalaiset pakotetaan poistumaan kodeistaan, saksalaisupseerit haalivat heidän talonsa, ja kaupunkiin jäävien asukkaiden elämä muuttuu äkillisesti ja aavistamatta jokapäiväiseksi ponnisteluksi.
11-vuotiaan Zoranin (David Todosovski) isä on liittynyt partisaanien joukkoon taistellakseen miehittäjiä vastaan. Äiti Lica (Lucija Serbedzija) yrittää säilyttää ja ylläpitää vähäisiäkin arjen rippeitä samalla, kun setä Georgij (Rade Serbedzija) auttaa paikallista vastarintaa evakuoimalla juutalaisia ja juonittelemalla korkea-arvoisen saksalaisupseerin salamurhaa. Zoran hakee lohtua toiveistaan kohdata uudelleen Skopjesta muiden juutalaisten ohella karkotettu ystävänsä.

Vaikutusvaltainen saksalaisupseeri Hans (Mikko Nousiainen) tarjoaa Licalle työtä taloudenhoitajanaan. Saamatta mahdollisuutta kieltäytyä Lica löytää keinon elättää perhettä pienellä tienestillään. Olosuhteiden kärjistyessä kaupungin asukkaita kohtaa ruoan ja tarvikkeiden pula, ja pian perheenjäsenet alkavat kääntyä toisiaan vastaan. Kun tilanteen toivottomuus käy liian tukalaksi, Hans ja Lica löytävät turvaa toisistaan.

Vuodet kuluvat ja Skopjen vapautus on lähettyvillä. Kaupunkia tuntuu kuitenkin yhä verhoavan kysymys siitä, kuinka unohtaa ja siirtyä eteenpäin. Haluaako yhteisö rankaista Licaa suhteestaan miehittäjään, ja kykeneekö perhe elämään jälleen sovussa?
Yhteistuotanto:
Partysans Dooel (MK)
Levitysyhtiö:
Vieritä ylös