Ympäristövastuullisuutta kartoittavan kyselyn 2024 tulokset julkaistu
Elokuva-alan yrityksille ja yhteisöille osoitettu kysely osoittaa, että ympäristövastuullisuus on tärkeä arvo elokuva-alalla, vaikka ympäristötoimenpiteiden kehitys on ollut vaihtelevaa eri toimijoiden kesken.
Kuva: Sami Kuokkanen
Lokakuussa 2024 toteutettuun kyselyyn vastasi 44 tuotantoyhtiötä sekä 43 esitys- ja levitystoimijaa eli levitysyhtiötä, elokuvateatteria ja festivaalia. Vastaajien määrä on samaa luokkaa kuin säätiön vuonna 2020 toteuttamassa ensimmäisessä ympäristövastuullisuuskyselyssä.
Vastauksista käy ilmi elokuva-alan tiukentunut taloustilanne. Joissain ympäristöasioissa ollaan menty takapakkia neljän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Vastauksissa on myös hieman ristiriitaisuuksia edellisen kyselyn tuloksiin nähden johtuen osittain eri yhtiöiden osallistumisesta näihin kahteen tutkimukseen.
Selvityksestä käy ilmi, että työyhteisöjen motivaatio ympäristövaikutusten vähentämiseen on kasvanut, erityisesti tuotantoyhtiöissä. 96 prosenttia tuotantoyhtiöistä ilmoitti työyhteisönsä olevan kiinnostunut toimintansa ympäristövaikutusten vähentämisestä verrattuna 86 % vuonna 2020.
Ympäristöstrategian tai -suunnitelman käyttö on laskenut tuotantoyhtiöissä 51 prosentista 42 prosenttiin vuoden 2020 selvitykseen verrattuna. Tuotantokohtaiset ympäristösuunnitelmat ovat sen sijaan lisääntyneet neljässä vuodessa selvästi kahdeksasta prosentista 30 prosenttiin. Esitys- ja levityspuolen vastaajista ympäristöstrategia löytyy 26 prosentilta. Tyytyväisyys strategian käyttöönottoon on noussut selvästi neljässä vuodessa: 39 % tuotantoyhtiöistä sekä peräti 80 % esittäjistä ja levittäjistä piti ympäristöstrategian täytäntöönpanoa toimivana.
Suomen elokuvasäätiö alkaa edellyttämään ympäristösuunnitelmaa tuenhakijoiltaan vuoden 2025 toisesta hakukierroksesta eteenpäin.
Yhteisöjen ja yritysten toiminnassa ekologisuus otetaan huomioon erityisesti kokous- ja tilaisuustarjoiluissa sekä toimiston hankinnoissa. Vähiten ympäristövaikutuksia huomioidaan palveluja ostettaessa. Valtaosa vastaajista ilmoitti pyrkivänsä energiankulutuksen vähentämiseen, mutta vai noin 23 prosentilla oli käytössään uusiutuvaa energiaa ja vain 28 prosenttia seuraa energiankulutustaan.
Suurimpina haasteina elokuva-alan toimintakulttuurin kehittämiselle ekologisempaan suuntaan nähdään kiire sekä alan yleinen resurssipula. Julkisilta rahoittajilta toivotaankin enemmän tukea alan yritysten ja yhteisöjen ympäristötoimiin.
Tutustu tutkimusraporttiin (pdf)
Resursseja elokuva-alan ympäristötyöhön löydät elokuvasäätiön verkkosivuilta: