Elokuvasäätiöltä lähes 240 000 euroa kulttuurivientiin, digitaalisen jakeluun sekä kuvailutulkkaukseen ja tekstitykseen
Suomen elokuvasäätiön hallitus teki 37 myönteistä tukipäätöstä huhtikuussa.
Eniten päätöksiä tehtiin kulttuuriviennin tukiin, joita myönnettiin yhteensä hieman yli 200 000 euroa. Hanketukea sai neljä hakijaa.
Isoimman tuen, 130 000 euroa, sai Giron Filmi Oy:n hanke, jonka tarkoituksena on digitoida Markku Lehmuskallion kuusi pitkää elokuvaa. Elokuvista kaksi, Sininen imettäjä (1985) ja Seitsemän laulua tundralta (2000), ovat näytelmäelokuvia, ja loput neljä dokumenttielokuvia: Poron hahmossa pitkin taivaankaarta (1993), Kadotettu paratiisi (1994), Jäähyväisten kronikka (1995) sekä Nedarma – matka (2007). Elokuvien Seitsemän laulua tundralta ja Nedarma – matka toinen ohjaaja on Anastasia Lapsui.
Lehmuskallion ja Lapsuin elokuvat kuvaavat pohjoisen alkuperäiskansoja. Kansainvälinen kiinnostus elokuviin on jatkuvaa, ja digitoinnin tarkoituksena on mahdollistaa esitykset festivaaleilla, tapahtumissa ja elokuva-arkistoissa. Digitaaliset kopiot tekstitetään englanniksi, ranskaksi, venäjäksi ja suomeksi.
Kotimaisten elokuvien digitointituki poistui vuoden alussa. Nykyään kotimaisten elokuvien digitointia tuetaan kulttuuriviennin hanketuella, kun digitoitavilla elokuvilla on kansainvälistä kiinnostusta.
Kulttuuriviennin matkatukea sai 13 hakijaa ja materiaalitukea kolme hakijaa.
Katso kaikki kulttuuriviennin tukipäätökset
Digitaalisen monikanavajakelun tukea myönnettiin 12 elokuvalle reilu 8000 euroa. Tuki on tarkoitettu elokuvan tuotanto-, markkinointi- ja levityskustannuksiin tallenteilla sekä digitaalisilla alustoilla.
Katso kaikki esityksen ja levityksen tukipäätökset
Tukea elokuvien kuvailutulkkaukseen ja tekstitykseen heikkokuuloisille sai viisi elokuvaa yhteensä reilu 29 000 euroa.
Katso kaikki tuotannon tukipäätökset
Kuva: Seitsemän laulua tundralta