Elokuvafestivaaleilla voi olla kokoaan suurempi merkitys ympäristön suojelemisessa
Elokuvafestivaalien arvo ja merkitys on siinä, että ne tuovat ihmisiä yhteen. Mutta miten festivaalit voisivat tehdä sen mahdollisimman ympäristöystävällisesti? Ympäristöjalanjälkensä pienentämisestä kiinnostuneet elokuvafestivaalit voivat hakea inspiraatiota niin Suomesta kuin maailmalta.
Teksti: Sanni Myllyaho
Kuva: Tampereen elokuvajuhlien vuoden 2024 yhtenä teemana oli metsä. Kuvaaja: Erica Dahlström Dezonne.
Pandemian liikkumisrajoitusten aikaan monen suurkaupungin yltä hävisi savusumu. Huumoriveikot veistelivät delfiinien palanneen Venetsian kanaaleihin saatteella nature is healing. Myös moni festivaali järjestettiin pakon edessä verkossa, mutta jotain menetettiin. Mielikuvista poiketen ohjelmiston vieminen verkkoon ei myöskään ole välttämättä ekoteko.
“Yksi ympäristöteko, mitä elokuvafestivaalit voivat tehdä, on kannustaa yleisöä elokuvateatteriin julkisilla kulkuvälineillä striimaamisen sijaan”, kertoo tutkija ja Small Media File -elokuvafestivaalin johtaja Laura Marks.
Nimensä mukaisesti Small Media File -festivaalilla näytetään vain niin pienessä formaatissa olevia elokuvia, ettei niiden suoratoistosta tule päästöjä. Festivaalin filosofia tulee Marksin tutkimuksesta.
Kanadalaiselle Simon Fraser -yliopistolle tekemänsä tutkimuksen mukaan videoiden suoratoistopalvelut YouTubesta Netflixiin vastasivat jo yli prosenttia kaikista ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä vuonna 2019 (vertailun vuoksi lentomatkailu vastaa kaikista hiilidioksidipäästöistä kahdesta kolmeen prosenttia). Pandemian ja suoratoistopalvelujen suosion räjähdyksen jälkeen osuus on oletettavasti vain kasvanut.
Videoiden suoratoiston valtavaan hiilijalanjälkeen vaikuttaa olennaisesti kaksi asiaa. Ensinnäkin suoratoistopalvelut mahdollistavat valtavat datakeskukset saavat energiansa pitkälti fossiilisista polttoaineista. Toisekseen suoratoistopalvelujen vaivattomuus on tehnyt videoista, elokuvista ja sarjoista jatkuvaa taustahälyä, jota silmäillessämme teemme kodin askareita, opiskelemme ja nukahdamme. Silloin hiilijalanjälki kasvaa varkain suureksi. Vaikka yhden videon katsominen matkapuhelimelta on ympäristöystävällisempää kuin yhden elokuvan hakeminen autolla videovuokraamosta, tämä asetelma vastaa yhä harvemmin todellista kulutustamme.
Audiovisuaalisen yltäkylläisyyden aikana elokuvafestivaalit voivat olla kohottamassa elokuvat taustahälystä taas joksikin, jotka ansaitsevat täyden huomiomme.
“Uskon, että se auttaa ihmisiä miettimään, kuinka paljon he viettävät aikaa verkossa ja mikä sen lisäarvo on,” Marks toteaa.
Liikkuminen on usein tapahtumien suurin yksittäinen päästölähde
Vaikka siitä ei ole omaa tutkimustaan, mistä juuri elokuvafestivaalien ympäristöjalanjälki koostuu, muut tutkimukset ja selvitykset antavat siitä osviittaa.
Luovien alojen kestävyysmurroksen toimenpideohjelman (LuoTo) mukaan yleisön liikkuminen on lähes poikkeuksetta tapahtumien suurin yksittäinen päästölähde. Yksittäisten elokuvafestivaalien omat selvitykset vahvistavat tätä käsitystä. Esimerkiksi vuonna 2021 espanjalaisen San Sebastianin kansainvälinen elokuvafestivaalin päästöistä 75 prosenttia päästöistä tuli liikkumisesta, ja liikkumisen päästöistä suurin osa kauempaa tulevien festivaalivieraiden lennoista.
Festivaalien arvo ja merkitys on siinä, että ne tuovat tekijöitä ja yleisöjä yhteen, mutta miten ne voisivat tehdä sen mahdollisimman ympäristöystävällisesti? Tampereen elokuvajuhlat on jo useamman vuoden kiinnittänyt huomiota siihen, miten festivaalille tullaan.
“Kun kutsumme kansainvälisiä tekijävieraita festivaalille pyrimme hankkimaan heille aina ensisijaisesti suorat lennot, sillä välilaskuista tulee enemmän päästöjä. Matka Helsinki-Vantaan lentokentältä Tampereelle tapahtuu nykyään vieraille aina maata pitkin junalla”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Riina Mikkonen.
Myös saksalainen Oberhausenin kansainvälinen lyhytelokuvafestivaali on lähtenyt karsimaan niin henkilökunnan kuin kutsuvieraiden lentomatkustamista. Esimerkiksi lentoja ei enää varata tai korvata matkoille, jotka voidaan taittaa alla kahdeksassa tunnissa junalla, eikä lyhyille jatkolennoille, jotka voidaan kulkea myös junalla.
“Suurin osa on ymmärtäväisiä ympäristötavoitteidemme suhteen. Hyvin harvoissa tapauksissa yksittäinen vieras jättää niiden vuoksi matkustamatta festivaalille”, festivaalin johtaja Lars Henrik Glass kertoo sähköpostitse.
Tampereen elokuvajuhlien vastuullisuussitoumuksessa myös yleisöä kannustetaan saapumaan paikalle joko pyörällä tai kävellen, tai sitten julkisella liikenteellä tai yhteiskuljetuksilla. Festivaalin lopuksi kysytään yleisöltä palautetta myös ympäristötoimista:
“Saatu palaute on ollut lähes yksinomaan positiivista”, toiminnanjohtaja Mikkonen kertoo.
Vinkkejä elokuvafestivaalien ympäristötyöhön
- Ole tavoitteellinen. Tapahtumatuotannossa ympäristötyön haasteena on usein rajattu henkilöstö ja aika ympäristökysymyksiin perehtymiseen. Silloin auttaa tavoitteellisuus. Ympäristösuunnitelma konkreettisine tekoineen auttaa toteuttamaan niitä myös festivaalin hektisyydessä. Festivaalin omien suurimpien päästöjen selvittäminen voi myös auttaa kohdentamaan toimia tehokkaimmin. Jos on suunnitelma sekä lähtötaso tiedossa, toimien tehokkuutta pystyy seuraamaan festivaalien välillä.
- Vältä ja vähennä. Päästöjen pienentämisen keskiössä on aina välttäminen ja vähentäminen. Jos ei ole mahdollisuutta tehdä tarkkoja laskelmia oman festivaalin päästöistä, voi välttämistä ja vähentämistä lähteä tekemään esimerkiksi liikkumisesta, joka usein tapahtumien suurin yksittäinen päästölähde. Yleisöä voi kannustaa porkkanoilla tulemaan elokuviin kävellen, pyöräillen tai julkisella liikenteellä. Voisiko elokuvalipulla saada alennusta esimerkiksi julkisessa liikenteessä? Saako näytöspaikkojen läheisyyteen helposti polkupyörän parkkiin? Liikkumisen lisäksi voi kiinnittää huomiota myös esimerkiksi painotuotteiden todelliseen menekkiin, jätteiden kierrätykseen ja kertakäyttötuotteiden välttämiseen.
- Kompensoi. Välttämättömiä päästöjä, joita ei voida täysin välttää tai vähentää, voidaan kompensoida. Kompensoinnin tulisi olla viimesijainen keino suhteessa välttämiseen ja vähentämiseen. Vapaaehtoista kompensaatiota tarjoavia palveluita ei tällä hetkellä ole säännelty, joten valitessa kompensaatiokumppania tulee olla tarkkana. Jos ei tunne markkinaa hyvin, kannattaa valita kumppaneita, joilla on ulkopuolinen sertifikaatti. Viesti avoimesti, mitä päästöjä ja kuinka paljon kompensoinnilla pyritään kattamaan.
- Viesti. Luovissa aloissa on suuri muutosvoima ja tapahtumat tavoittavat paljon ihmisiä. Viestimällä festivaalin ympäristötavoitteista luodaan myös tietoisuutta laajemmalle yleisölle.
Lähteet: LuoTo-hanke, Finnwatch
Lisälukemistoa ja inspiraatiota ympäristöjalanjäljen pienentämiseen:
- Luovien alojen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma (LuoTo)
- San Sebastianin kansainvälisen elokuvafestivaalin vastuullisuussitoumus ja päästölaskelmat
- Oberhausenin kansainvälisen lyhytelokuvafestivaalin ympäristösitoumus (pdf)
- Tampereen elokuvajuhlien vastuullisuussitoumus
- Tackling the carbon footprint of streaming media
- Pyöreän pöydän keskustelu elokuvafestivaalien ympäristötyöstä, “On greening film festivals”
- Ekosetti – opas kestävämpään audiovisuaaliseen tuotantoon